Hoe kun je een draagmuur herkennen?

home slider-2

Hoe herken je een draagmuur?

Voordat je een muur wilt verwijderen is het belangrijk om te weten of het om een draagmuur gaat. Een draagmuur verwijderen is namelijk een stuk ingrijpender dan het verwijderen van een niet- dragende muur.

Wat betekent een draagmuur?

Een draagmuur is een muur die een dragende functie heeft. Dat betekent dat als je deze draagmuur zou slopen, dat alles wat er boven zit in zou storten. ‘Is dat niet altijd bij een muur?’, zul je misschien denken. Nee, dat is zeker niet altijd. Er zijn veel muren die pas achteraf worden geplaatst. En deze kun je zonder al te veel moeite verwijderen.

Kan ik een draagmuur altijd verwijderen?

Als je een draagmuur wilt slopen of verwijderen, dan is de vraag hoe het gewicht boven deze muur kan worden opgevangen. Meestal gebeurt dit door een stalen balk te plaatsen, of door enkele pilaren of kolommen aan te brengen. Na het slopen van de draagmuur rust het bovenliggende gewicht dan op de balk of de pilaar. In de meeste gevallen is het mogelijk om zo’n balk aan te brengen, en kun je in combinatie met deze maatregel de draagmuur verwijderen. Wel moet je vooraf door een constructeur een constructieberekening voor het verwijderen van een draagmuur laten maken. En omdat het om een constructieve wijziging van het pand gaat, is het ook nodig om een omgevingsvergunning voor het verwijderen van je draagmuur aan te vragen.

Top 3 redenen om een muur door te breken:

  • Uitbouw plaatsen
  • Keuken bij woonkamer betrekken
  • Van 2 slaapkamers 1 maken

Herkennen van een draagmuur

Aan het oppervlak van een muur zie je over het algemeen weinig verschil met een normale muur. Toch zijn er enkele zaken die sterk doen vermoeden dat het om een draagmuur gaat. Hiernaast vind je een overzicht van waar je op kunt letten. Wil je het helemaal zeker weten? Vraag het dan gerust na bij ons, of bij een constructeur.

De muur tussen de woonkamer en keuken is meestal een draagmuur. En ook bij het verwijderen van een muur tussen twee slaapkamers gaat het meestal om een draagmuur.

Indicaties voor een draagmuur:

  • De muur loopt door naar boven
  • Klinkt massief (dus niet hol) als je er op klopt
  • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur
  • De muur is dikker dan de andere muren in huis
  • De muur is een buitengevel

Draagmuur of niet? Zo kom je er achter:

icon1Maak een foto van je project

icon2Mail ons de foto met beschrijving

icon3Ontvang een draagmuurcheck met offerte!

Draagmuurcheck aanvragen

Gerelateerd: draagmuur slopen, draagmuur verwijderen en balk plaatsen, draagmuur berekening

Recente reacties:
datum:
reactie:
Draagmuur herkennen
51star1star1star1star1star